2013. január 15., kedd

Vegán húspótlás: szejtán és "halrudacskák"

Vegánok és egészségükre figyelők kapaszkodjanak!  Itt az új halszelet vega módra!

Sütögetem a szokásos mennyei finom sült hús jellegű szejtán szeletkéimet, amikor egyszer csak a pillantásom arra a gusztustalan zöldes-kékes porra esik, amit a minap gyártottam AFA alga tablettából, mert a kisebbik gyermekem algamániás, és abból készítettem neki algalevest. ( Porrá őröltem és belekeveretem a levesporral készült levesbe. Mennyei! )
Visszatérve a halszelethez. Ha a szejtánszeleteket egy napra AFA alga poros olajba pácolod, és másnap olajban mindkét oldalát finom ropogósra pirítod, a legffinomabb halrudacskák is elbújhatnak megette. Meg is ettük.

Ha nem tudod, hogyan kell omlós, finom ízű, nem rágós, nem szétesős, nem ízetlen szejtánt készíteni porból, azt is elárulom!

fél kg szejtánborba keversz:
3 ek zabpelyhet
2 ek sörélesztő pelyhet
2 ek puffasztott quinoát
a kedvenc fűszereidet (én többnyire teszek bele: borsot, piros paprikát, szerecsendiót, majorannát, esetleg mexikóu fűszerkeveréket, vagy egy kevés curry-t, stb.
 Attól függ, milyen ízűt szeretnék
sót
Amit nem teszel bele por-korában, azt úgy számítsd, mintha bele sem tetted volna. A szejtánt nagyjából hidegen hagyja mindaz, amit azután teszel hozzá, hogy ráöntötted a vizet.

Vizet melegítesz és teszel bele levesport. (Ha nátrium glutamát van a levesporodban, akkor ne a levesbe tedd, hanem a szemétbe és vegyél másikat.) Ha a levesporos víz meleg, ráöntöd a jól elkevert szejtánporba, amibe ugyebár előzőleg eloszlattad a már felsorolt összetevőket. Gyors mozdulatokkal elkevered benne a vizet. Ha kevés, tehetsz hozzá még egy kevés hideg vizet. Fontos a gyorsaság, mert a szejtán nem mozdul többé, ha víz éri, és ha nem vagy gyors, akkor imitt-amott kemény lesz vagy tűl lágy.
A kész masszát forrásban lévő vízbe teszem nagy maroknyi gombócokra szedve, hogy hamarabb megfőjön. Kicsiben kezelhetőbb is.
Kb 40 percig fő, letakarva közepes lángon. Ezután mindent csinálhatsz vele, amit egy husival is tehetsz. Felvéghatod, panírozhatod, kisütheted, grillezheted, piríthatod, darálhatod, felkockázhatod stb.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése