2011. szeptember 13., kedd

Sport és hosszú élet

Érezted már te is, hogy a francnak sincsen kedve felöltözni, kilépni a házból és elmenni sportolni? Én mindig ezt érzem. Kínszenvedés.És még véletlenül sem az ad erőt, hogy ettől egészségesebb leszek, vagy szebb, vagy ki tudja meddig fogok élni, mert az ereim makulátlanul mészmentesek lesznek és az izmaim csodásan ruganyosak. Nem. Az egyetlen, ami erőt ad, az az az érzés, hogy tudom, milyen lesz utána. Meg néha már közben is.
Semmihez sem fogató örömérzés kerékpározni. Ha elindulok, egyből fülig ér a szám. És ugyanezt érzem akkor is, amikor az erdőben futok és a felnézve a finom levélkék között átcsillog a kék ég. Olyankor elcsenek valamit isten-lényünk érzéséből. Mintha minden az enyém lenne, minden csak értem létezne és nekem széplene.
Bár ugyanezt érezném rendrakás, meg mosogatás közben!
A magyarok kövérek, tunyák, zsírosak, egészségtelenek. Ez eléggé hivatalos adat. Nem nagyon mozgunk. Ha csak kiteszem  a lábam az országhatáron, bármelyik irányban minimum háromszor annyi bringással és futóval találkozok mint itthon. Miért?
Persze nálunk nem túl frankó az utakon bringázni, mert az autósok zöme nekifutás nélkül agylobot kap, ha meglát egy biciklit. Rátapad a keze a dudára és kiüvöltözik a lehúzott ablakon, hogy csak úgy fröcsköl a nyála dühében. Így nem pompás bringázni.
Futni meg hol fusson a Pesti jópolgár, miközben nincs egy talpalatnyi hely szép Budapesten, ahová ne fúrta volna be magát a szmog és a bűz.
Mit teszünk hát? Elmegyünk kondizni. Aztán marhára meg vagyunk lepődve, hogy bár izmosak vagyunk és szépen barnára szolizottak, mégis megfagyunk már 19 fokban is és végigköhögjük a telet, végigtüsszögjük a nyarat. Ez jobb híján annak köszönhető, hogy a természettel már csak a természetazonos aromák formájában találkozunk. Szinte senki sem jár ki sportolni a természetbe.
Pedig pompás hírem van azoknak, akik mégis szívesen megpróbálnák. Attól tényleg helyrejönnek. Elmúlik a szénanáthaa, meg a téli nátha. Többé nem fázol. Egy szál pólóban járhatsz mínusz 5 fokig, mert a tested izzik, mint a kályha. Döbbenetes. Próbáld ki!!!

1 megjegyzés:

  1. Az erdei sportolásról lehetne egy külön tanulmányt írni, ehhez van elég sok tapasztalati anyagunk és adatunk. Hiszen nemcsak fizikai (levegő, napfény stb.) hatása van, hanem lelki, sőt szellemi is!

    VálaszTörlés